O společnosti > Články a aktuality > Extrakt houby čaga potlačuje oxidační poškození DNA lymfocytů u pacientů se zánětlivým onemocněním s
Extrakt houby čaga potlačuje oxidační poškození DNA lymfocytů u pacientů se zánětlivým onemocněním střev

Extrakt houby čaga potlačuje oxidační poškození DNA lymfocytů u pacientů se zánětlivým onemocněním střev

Zánětlivé onemocnění střev (IBD) je částečně způsobeno oxidačním stresem z volných radikálů a sníženými antioxidačními hladinami.

Při použití peroxidu vodíku pro vyvolání oxidačního stresu in vitro v periferních lymfocytech jsme zkoumali indukci poškození DNA doplněnou etanolovým extraktem houby čaga jako ochranného antioxidantu.

Lymfocyty byly získány od 20 pacientů s IBD a 20 zdravých dobrovolníků. Pro léčbu byla použita konstantní dávka H_{2}O_{2} (50 μg/ml) s proměnlivými dávkami extraktu houby čaga (10–500 μg/ml). Poškození DNA bylo hodnoceno v 50 buňkách na osobu a dávku s použitím kometového testu (což činí 1 000 pozorování na experimentální bod zajišťující odpovídající statistickou sílu).

Doplnění houby čaga mělo za následek snížení poškození DNA vyvolané H_{2}O_ {2} o 54,9 % (p <0,001) v rámci skupiny pacientů a 34,9 % (p <0,001) v rámci kontrolní skupiny. Lymfocyty u pacientů s Crohnovou chorobou (CD) měly větší základní poškození DNA než u pacientů s ulcerózní kolitidou (UC) (p <0,001). Závěr: extrakt houby čaga snižuje oxidační stres u lymfocytů u pacientů s IBD a také u zdravých jedinců, pokud jsou testovány in vitro. Extrakt houby čaga by proto mohl být možným a cenným doplňkem k potlačení oxidačního stresu obecně.

PMID: 18997282 [Indexováno pro MEDLINE]


Zdroj:

Doprava zdarma

při nákupu nad 3 000 Kč

Garance vrácení peněz

30 dní od objednávky

Spolupracujeme s lékaři

nabízíme poradenství a individuální přístup

Poradíme Vám

jsme tu 7 dní v týdnu na tel.: +420 733 239 367