+420 601 385 966 Přihlásit

Pampeliška květina štěstí a symbol oddanosti

V naší zemi se můžete setkat s pampeliškami téměř všude. Rostou na loukách, pastvinách, cestách v blízkosti domů a zahradách. Při odstraňování plevelů na našich květinových a zeleninových záhonech bez váhání jednoduše vyhodíme pampelišku, aniž bychom znali její skutečnou hodnotu. V naší zemi je považována spíše za plevel. Pampeliška ale není jen plevel, má díky své hořké chuti blahodárné účinky na naše trávicí ústrojí, především na žaludek a játra. Z hlediska koncentrace stopových prvků je pampeliška lepší než všechny ostatní zelené rostliny. Hořké látky obsažené v pampeliškách stimulují aktivitu žaludku a trávicích žláz, podporují trávení a vstřebávání potravy.

Medicína pro tělo i pro duši

Louky poseté nádhernou žlutí pampelišek jsou symbolem pozdního jara. Vždyť pohled na jarní rozkvetlou louku nás pohladí po duši. Pampeliška je krásnou rostlinou a její květ je jako sluníčko. A slunce je symbolem světla.
Od nepaměti lidé využívali blahodárných účinků, které tento zázrak přírody na lidský organismus má. V lidovém léčitelství byla pampeliška nazývá elixírem života a lékem na stovky nemocí. Dnes je vysoce ceněna také v moderní medicíně. 

Jarní očista

Generacemi předávané zkušenosti nás naučily, že z pampelišky můžeme zužitkovat úplně všechno. Květy, listy, stvoly i kořen. Pampelišková kůra je přesně to, po čem organismus na jaře volá. Tahle bylinka totiž perfektně čistí organismus a navíc vylepší trávení.

Květy

Protože se nadají sušit, děláme z nich většinou čaj, sirup nebo pampeliškový med.
Květ je zdrojem tolik cenného vitamínu D. 

Stvoly

K zahození rozhodně nejsou ani stvoly z pampelišky. Jestliže si chcete na jaře pročistit játra, ledviny i žlučník, jezte denně deset pampeliškových stvolů po dobu třech týdnů. 

Listy

Pampeliškové listy obsahují 85% vody.  Listy jsou bohaté na vitamíny C, A, D, B a betakaroten. Také na draslík, křemík, vápník, sodík a hořčík. Mají v sobě dvakrát více železa než špenát.
Z listů připravujeme salát. 



Nezapomeňte na kořen

To, co je na pampelišce nejcennější, zůstává ukryto pod zemí. Její kořen je hotovou zásobárnou vitamínů a bioaktivních látek, kterých má mnohem více než listy a květy. Odvar z kořene pampelišky
přispívá ke zdravému žaludku a játrům, podporuje trávení a očistu organismu, přispívá k normální činnosti močové soustavy a příznivě působí na metabolismus cukrů.

Pampeliška a houba čaga

Zkusili jste si už někdy připravit kořen pampelišky s čagou? Věřte mi, je to skvělá volba na ráno, která vás nakopne do nového dne. Navíc ve spojení se sibiřskou čagou tvoří neodolatelnou dvojici. Chceme-li kořen využít jako ingredienci pro vynikající bylinnou kávu bez kofeinu, pak je nutné jej nejprve opražit. Výsledkem bude vynikající káva téměř k nerozeznání od té klasické, avšak výrazně zdravější. 

A ještě něco

Mně osobně se tato bylinka již letos připomněla. Ráda jsem tuto připomínku předala dále. Nezapomínejte, že některé drahocennosti máme na dosah. Když máte pocit, že vám chybí slunce a připadáte si osamělí, vzpomeňte si na louku plnou květů. Rozjímejte nad květy pampelišek, které nám přináší světlo.

Doporučujeme
Sibiřský čagový čaj originál 70g

Sibiřský čagový čaj originál 70g

Drcená sibiřská houba čaga určená k vyluhování.
Doporučujeme
Sibiřský čagový čaj s lipovými květy 70g

Sibiřský čagový čaj s lipovými květy 70g

Bylinný čaj s čagou a lipovými květy, který se vyznačuje čistě přírodními lahodnými složkami nejvyšší...
Sibiřský čagový čaj s mátou 70g

Sibiřský čagový čaj s mátou 70g

Bylinný čaj s čagou a mátou, který se vyznačuje čistě přírodními lahodnými složkami nejvyšší kvality.