V tomto receptu si ukážeme, jak si vyrobit vlastní čagový elixír. Na přípravu budeme potřebovat drcený čagový čaj od Chaganely a vodu.
3 litry vody hrst drceného čagového čaje Chaganela
Na přípravu budeme potřebovat drcený čagový čaj od Chaganely a vodu. Připravíme si větší hrnec a nalijeme do něj čistou filtrovanou vodu. Do vody přidáme hrstku drcené čagy. Vhodný je k tomu drcený čaj od Chaganely. Použijme čaj originál, tedy ten bez příměsi bylinek. Hrnec dáme na plotnu a zahříváme 2-4 hodiny při nízké teplotě. Voda by se nikdy neměla vařit a teplota by neměla překročit 60 stupňů Celsia. Nejjednodušší je zahřát vodu, stáhnout teplotu a nechat lehce probublávat. Ze začátku přikryjeme hrnec poklicí a průběžně můžeme čaj zamíchat. Na poslední 1-2 hodiny poklici z hrnce sundáme a vodu postupně odpařením zredukujeme. Nakonec čaj přecedíme. Výsledkem je koncentrovaný čagový elixír. Po vychladnutí přelijeme elixír do sklenice a uchováváme v lednici až 7 dní. Elixír můžeme přidat do kávy, čaje nebo jím zalejeme kostky ledu, doplníme vodou a podáváme jako ledový čaj. Čagu na čagový elixír můžeme vařit opakovaně. Nezapomeňte, že drcenou čagu můžete převařit několikrát. Po přelití hotového elixíru přidejte do hrnce k drcené houbě více vody a znovu vařte několik hodin. To můžete opakovat, dokud bude čaga barvit, tedy dokonce až pětkrát. Dobrou chuť.