Pampeliška květina štěstí a symbol oddanosti

caga_pampeliska

V naší zemi se můžete setkat s pampeliškami téměř všude. Rostou na loukách, pastvinách, cestách v blízkosti domů a zahradách. Při odstraňování plevelů na našich květinových a zeleninových záhonech bez váhání jednoduše vyhodíme pampelišku, aniž bychom znali její skutečnou hodnotu. V naší zemi je považována spíše za plevel. Pampeliška ale není jen plevel, má díky své hořké chuti blahodárné účinky na naše trávicí ústrojí, především na žaludek a játra. Z hlediska koncentrace stopových prvků je pampeliška lepší než všechny ostatní zelené rostliny. Hořké látky obsažené v pampeliškách stimulují aktivitu žaludku a trávicích žláz, podporují trávení a vstřebávání potravy.

 

Medicína pro tělo i pro duši

Louky poseté nádhernou žlutí pampelišek jsou symbolem pozdního jara. Vždyť pohled na jarní rozkvetlou louku nás pohladí po duši. Pampeliška je krásnou rostlinou a její květ je jako sluníčko. A slunce je symbolem světla.
Od nepaměti lidé využívali blahodárných účinků, které tento zázrak přírody na lidský organismus má. V lidovém léčitelství byla pampeliška nazývá elixírem života a lékem na stovky nemocí. Dnes je vysoce ceněna také v moderní medicíně.

 

Doporučujeme

 

Jarní očista

Generacemi předávané zkušenosti nás naučily, že z pampelišky můžeme zužitkovat úplně všechno. Květy, listy, stvoly i kořen. Pampelišková kůra je přesně to, po čem organismus na jaře volá. Tahle bylinka totiž perfektně čistí organismus a navíc vylepší trávení.

Květy

Protože se nadají sušit, děláme z nich většinou čaj, sirup nebo pampeliškový med.
Květ je zdrojem tolik cenného vitamínu D.

Stvoly

K zahození rozhodně nejsou ani stvoly z pampelišky. Jestliže si chcete na jaře pročistit játra, ledviny i žlučník, jezte denně deset pampeliškových stvolů po dobu třech týdnů.

Listy

Pampeliškové listy obsahují 85% vody. Listy jsou bohaté na vitamíny C, A, D, B a betakaroten. Také na draslík, křemík, vápník, sodík a hořčík. Mají v sobě dvakrát více železa než špenát.
Z listů připravujeme salát.

Nezapomeňte na kořen

To, co je na pampelišce nejcennější, zůstává ukryto pod zemí. Její kořen je hotovou zásobárnou vitamínů a bioaktivních látek, kterých má mnohem více než listy a květy. Odvar z kořene pampelišky
přispívá ke zdravému žaludku a játrům, podporuje trávení a očistu organismu, přispívá k normální činnosti močové soustavy a příznivě působí na metabolismus cukrů.

 

Pampeliška a houba čaga

Zkusili jste si už někdy připravit kořen pampelišky s čagou? Věřte mi, je to skvělá volba na ráno, která vás nakopne do nového dne. Navíc ve spojení se sibiřskou čagou tvoří neodolatelnou dvojici. Chceme-li kořen využít jako ingredienci pro vynikající bylinnou kávu bez kofeinu, pak je nutné jej nejprve opražit. Výsledkem bude vynikající káva téměř k nerozeznání od té klasické, avšak výrazně zdravější.

A ještě něco

Mně osobně se tato bylinka již letos připomněla. Ráda jsem tuto připomínku předala dále. Nezapomínejte, že některé drahocennosti máme na dosah. Když máte pocit, že vám chybí slunce a připadáte si osamělí, vzpomeňte si na louku plnou květů. Rozjímejte nad květy pampelišek, které nám přináší světlo.