Jak připravit čaj z čagy

Caga_caj_small

Houba čaga je jedna nejoblíbenějších z funkčních hub, zejména proto, že má spoustu benefitů. Kromě toho obsahuje stovky vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek. Prostě je to jedna z nejlepších věci, které svému tělu můžete dopřát. 

Příprava čaje záleží na tom, v jaké formě čagu máte. Houba je totiž dostupná ve formě větších kousků, nadrcené surové houby nebo ve formě extraktu.

 

Ingredience

  • voda
  • Extrakt ze sibiřské čagy od značky Chaganela
  • sušené bylinky, např. máta, heřmánek, meduňka, šípek
  • citron, med nebo stévie na dochucení

 

Recepty

Čagový čaj ze surové čagy

  • Příprava čaje
    • Nejrychlejší příprava je s použitím čagového extraktu v prášku od Chaganela
    • Použijeme přibližně ½ až jednu lžičku směsi, kterou zalijeme 250 ml horké vody
    • Poté necháme houbu louhovat 5 až 10 minut a můžeme pít
  • Ochucení
    • Čaj si také můžeme ochutit jinou bylinkou
    • Dáme do sítka lžičku drcené čagy, přidáme trochu sušené máty, heřmánku, meduňky nebo prostě naší oblíbenou bylinku
    • Opět zalejeme horkou vodou a necháme alespoň 5 minut louhovat

Pokud připravujete čaj ze surové čagy, můžete jí použít několikrát. Jednoduše sítko s čagou dáte stranou a později znovu zalejete horkou vodou. To můžete opakovat až pětkrát. Obecně platí, že dokud ještě houba barví, můžete jí znovu použít.

 

Náš tip pro vás

 

 

Kupovaný čagový čaj

Pro svůj vlastní jednoduchý čajový obřad budete potřebovat:

Doporučujeme připravit si čaj z čagy do litrové konvice, kterou dáte na ohřívač s čajovou svíčkou. Tím se udrží ideální teplota čaje v konvici a svíčka dodá čaji energii ohně. Můžete tak čaj popíjet během dne. Litrová nádoba stačí na čtyři šálky čaje.

Na litrovou konvici se použijí 1-2 lžičky čagy, buď čagový čaj originál, nebo s bylinkami. Můžete si přidat svoje bylinky. Čagu můžeme kromě sítka dát do papírových čajových sáčků na čaj, které prodávají např. prodejny DM.

Čaga se louhuje 5 až 10 minut. Délku louhování a barvu si můžete zvolit dle vaší chuti. Delším louhováním připravíte vždy silnější nápoj. Můžete přidat citron, med, stévii, mléko. Nebo si čagový čaj můžete zmrazit do kostek na led a přidávat do smoothie nebo vašeho oblíbeného čaje.

 

Dobrou chuť